Πώς πληρώνεται η ασθένεια του εργαζομένου;
The value of safety in Finance Services.
17129
post-template-default,single,single-post,postid-17129,single-format-standard,bridge-core-2.7.1,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
ασθένεια εργαζομένου

Πώς πληρώνεται η ασθένεια του εργαζομένου;

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν 178/1967, αν ο εργαζόμενος απουσιάζει για 1-3 ημέρες λόγω ασθένειας, δεν καταβάλλεται επίδομα από το ΙΚΑ και ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει στον εργαζόμενο το μισό του ημερομισθίου ή του ημερησίου ποσού που θα αμειβόταν στην περίπτωση που εργαζόταν.

Ωστόσο, αν η ασθένεια διαρκέσει περισσότερο από 3 ημέρες, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει επίδομα από το ΙΚΑ μόνο για τις επιπλέον ημέρες ασθένειας που υπερβαίνουν τις 3 ημέρες. Αν για παράδειγμα η ασθένεια του εργαζομένου διαρκέσει 15 ημέρες, τότε λαμβάνει το επίδομα του ΙΚΑ μόνο για τις 15-3=12 ημέρες της ασθένειας του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο εργοδότης καταβάλλει στον μισθωτό το μισό του ημερομίσθιου ή ημερήσιου μισθού για τις 3 πρώτες ημέρες, ενώ για τις υπόλοιπες ημέρες καταβάλλει την διαφορά του ημερομισθίου και του επιδόματος ασθένειας που καταβάλλει το ΙΚΑ.

Αν όμως ο μισθωτός απουσιάσει από την εργασία του λόγω ασθένειας μέχρι 3 ημέρες μέσα στο έτος δεν λαμβάνει επίδομα ασθένειας από το ΙΚΑ, ωστόσο οι ημέρες αυτές υπολογίζονται σαν χρόνος αναμονής για άλλη ασθένεια.

 

Πηγή: kepea