Ειδικό Εποχικό Βοήθημα: δικαιούχοι, ύψος βοηθήματος και αιτήσεις
The value of safety in Finance Services.
17019
post-template-default,single,single-post,postid-17019,single-format-standard,bridge-core-2.7.1,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Τακτική Επιδότηση Ανεργίας

Ειδικό Εποχικό Βοήθημα: δικαιούχοι, ύψος βοηθήματος και αιτήσεις

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος (2022), το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα προσφέρεται από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), πρώην ΟΑΕΔ.

 Ποιοι δικαιούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα;

  1. Όσοι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) και ασκούν ένα από τα ακόλουθα επαγγέλματα : Οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, κεραμοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού – μέλους οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, σμυριδεργάτη, ταξιθέτου θεάτρου – κινηματογράφου, χορευτή – μέλους οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, καθώς και του τεχνικού απασχολούμενου σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις – μέλους οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.
  2. Όσοι συνταξιούχοι υπέβαλαν την αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 10/9/22, ασκούσαν ένα από τα επαγγέλματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2022 και το ποσό της σύνταξής τους (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερο από 495,75 €.
  3. Όσοι θεωρούνται συνταξιούχοι από 11/9/22 και ύστερα, ανεξαρτήτως ποσού σύνταξης.
  4. Όσοι κατετάγησαν για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία από το διάστημα 11/9/22 και ύστερα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

 

Ποιοι  δεν δικαιούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα;

  1. Όσοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας το διάστημα 10/9/22-30/11/22 δεν δικαιούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα.
  2. Όσοι έχουν ήδη λάβει την τακτική επιδότηση ανεργίας δεν δικαιούνται το συγκεκριμένο βοήθημα. Οι μόνοι που μπορούν να λάβουν ταυτόχρονα και την τακτική επιδότηση ανεργίας και το ειδικό εποχικό βοήθημα είναι οι οικοδόμοι.

 

Ποιο είναι το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος;

Το ποσό κυμαίνεται από 557,38 έως 1.114,75 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα και καταβάλλεται εφάπαξ στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου κάθε έτους.


Πότε ξεκινάνε και πότε λήγουν οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα;

Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 10:00 το πρωί, θα ξεκινήσει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα. Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου στις 14:00.

 

Πώς γίνεται η υποβολή αιτήσεων και η παραλαβή απόφασης;

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται:

  • είτε ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eidiko-epokhiko-boethema-oaed
Η διαδικασία είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Ειδικό εποχικό βοήθημα Δ.ΥΠ.Α.

  • είτε στα ΚΕΠ

 

Η παραλαβή της απόφασης γίνεται:

  • είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στις e-services ΔΥΠΑ
  • είτε μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας, στην οποία διαβιβάστηκε το αίτημα, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται μέσω ΚΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη προσέλευση στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ.

 

Ειδικό Εποχικό Βοήθημα έτους 2022 ανά επάγγελμα