Τα βασικά δικαιώματα ενός εργαζόμενου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
The value of safety in Finance Services.
16958
post-template-default,single,single-post,postid-16958,single-format-standard,bridge-core-2.7.1,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
βασικά δικαιώματα

Ποια είναι τα βασικά δικαιώματα ενός εργαζόμενου στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

 

Κάθε εργαζόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορισμένα βασικά δικαιώματα. Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μεριμνά ώστε η εθνική της νομοθεσία να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά, τα οποία κατοχυρώνονται με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί απασχόλησης. Τα δικαιώματα αυτά αφορούν τους εξής τομείς:

1. Υγεία και ασφάλεια στον χώρο εργασίας (εγκεκριμένοι χώροι και επαρκής εξοπλισμός εργασίας, γνωστοποίηση συγκεκριμένων κινδύνων και προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες)

2. Ισότητα ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες (ίση μεταχείριση στην εργασία, μέριμνα για έγκυες εργαζόμενες, παροχή άδειας μητρότητας και γονικής άδειας)

3. Προστασία κατά των διακρίσεων (λόγω φύλου, φυλετικής καταγωγής, θρησκείας, ηλικίας, αναπηρίας και σεξουαλικού προσανατολισμού)

4. Εργατικό δίκαιο (μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χρόνος εργασίας, απασχόληση των νέων, ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζομένους)

 

Εάν κάποιος εργαζόμενος θεωρεί ότι τα δικαιώματα του δεν γίνονται σεβαστά στο χώρο εργασίας του, μπορεί να προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας ή στο εργατικό δικαστήριο της χώρας του.