Πόσο διαρκεί η άδεια μητρότητας;
The value of safety in Finance Services.
16949
post-template-default,single,single-post,postid-16949,single-format-standard,bridge-core-2.7.1,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
άδεια μητρότητας

Πόσο διαρκεί η άδεια μητρότητας;

 

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 2874/2000, στις εργαζόμενες μητέρες χορηγείται άδεια μητρότητας για χρονικό διάστημα 119 ημερών (17 εβδομάδες). Η άδεια μητρότητας ξεκινά να χορηγείται πριν από τον τοκετό ως εξής:

– 8 εβδομάδες αδείας πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού και

– 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό

Αν ο τοκετός λάβει χώρα νωρίτερα από το αναμενόμενο, τότε η μητέρα λαμβάνει το υπόλοιπο της άδειας μητρότητας έως και τη συμπλήρωση του συνόλου των 17 εβδομάδων αδείας.

 

Με το πέρας των 17 εβδομάδων, οι γονείς (είτε η μητέρα είτε ο πατέρας)  δικαιούνται άδεια φροντίδας τέκνου. Η άδεια φροντίδας τέκνου μπορεί να χορηγηθεί, με συμφωνία του εργοδότη, με τους εξής τρόπους:

– Για 30 μήνες ο γονέας μπορεί είτε να προσέρχεται στην εργασία μία ώρα αργότερα, είτε να αποχωρεί μία ώρα νωρίτερα, είτε να διακόπτει την εργασία για μία ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Ο γονέας μπορεί να εργάζεται με μειωμένο ημερήσιο ωράριο κατά δύο ώρες για 12 μήνες, και κατά μία ώρα για 6 επιπλέον μήνες.

– Ο γονέας μπορεί να ζητήσει συνεχόμενη άδεια με αποδοχές, ίση με το συνολικό αριθμό ωρών απουσίας, για την περίοδο που δικαιούται την άδεια μειωμένου ωραρίου. Η χορήγηση της άδειας γίνεται εφάπαξ ή τμηματικά.