Ταμείο ανεργίας - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να το λάβω;
The value of safety in Finance Services.
16928
post-template-default,single,single-post,postid-16928,single-format-standard,bridge-core-2.7.1,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
ταμείο ανεργίας

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λάβω ταμείο ανεργίας;

 

Το ταμείο ανεργίας -ή τακτική επιδότηση ανεργίας– χορηγείται  από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), στους/στις αιτούντες, εφόσον έχει προηγηθεί απόλυση ή λήξη της σύμβασης εργασίας τους. Συνεπώς, δεν μπορεί να χορηγηθεί σε περίπτωση παραίτησης τους. Ταυτόχρονα, πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας εντός του τελευταίου 14μήνου πριν από την παύση της εργασίας τους, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από την διακοπή αυτής.
  • Ταυτόχρονα, να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από την έναρξη της επιδότησής τους.

 

Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, ταμείο ανεργίας λαμβάνουν επίσης οι άνεργοι οι οποίοι:

  • Έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 200 ημέρες εργασίας κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από τη διακοπή της εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη διακοπή αυτής.
  • Ταυτόχρονα, να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από τη διακοπή της εργασιακής σχέσης.

 

Να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω προϋποθέσεις αφορούν σε ανέργους οι οποίοι επιδοτούνται για πρώτη φορά. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνεται ο κλάδος τον οικοδόμων, για τον οποίο συντρέχουν διαφορετικές προϋποθέσεις.