Επίδομα θέρμανσης: κριτήρια, δικαιούχοι και ύψος επιδόματος
The value of safety in Finance Services.
16672
post-template-default,single,single-post,postid-16672,single-format-standard,bridge-core-2.7.1,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
επίδομα θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης: δικαιούχοι, ύψος επιδόματος και αιτήσεις

 

Το επίδομα θέρμανσης αποτελεί κρατική ενίσχυση που παρέχεται με σκοπό την στήριξη των νοικοκυριών έναντι στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, και το ύψος χορήγησής αναφέρονται παρακάτω, όπως ορίζονται από την  ΚΥΑ Α.1243/2021.

 

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης. Επίσης, δικαιούχοι του επιδόματος είναι και οι κάτοικοι ορεινών οικισμών (ίσων ή κατώτερων των 3.500 κατοίκων), που πραγματοποιούν αγορές πέλετ και ξύλων.

Σε περίπτωση εγγάμων ή μερών συμφώνων συμβίωσης με κοινή δήλωση, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος της δήλωσης Φόρου Εισοδήματος. Στην περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης, δικαιούχος είναι ένας εκ τω δύο.

 

Σύμφωνα με ποια κριτήρια χορηγείται το επίδομα θέρμανσης;

Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης είναι εισοδηματικά και περιουσιακά:

  • Φορολογούμενοι άγαμοι ή σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ. Επίσης, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δε θα πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 180.000 ευρώ.
  • Φορολογούμενοι έγγαμοι ή συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης ή μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Τα όρια των εισοδηματικών κριτηρίων προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.

 

Ποιο είναι το ύψος του επιδόματος θέρμανσης;

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ.

 

Πώς κάνω αίτηση για το επίδομα θέρμανσης;

Η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης γίνεται μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση από την ΑΑΔΕ. Πριν την οριστικοποίηση της αίτησης, ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει καταχωρήσει αριθμό λογαριασμού ΙΒΑΝ στο myAADE (Μητρώο & Επικοινωνία), στον οποίο αναφέρεται ως πρώτος δικαιούχος και στον οποίο θα πιστωθεί το ποσό του επιδόματος. Οι αιτούντες θα χρειαστεί να καταχωρήσουν στην πλατφόρμα τα εξής:

  • ΑΦΜ του αιτούντος προσώπου
  • Ονοματεπώνυμο
  • Αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων
  • Αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
  • Ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
  • Τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας
  • Είδος του καυσίμου θέρμανσης
  • Στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

 

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, οι δικαιούχοι θα χρειαστεί να καταχωρήσουν το παραστατικό αγοράς. Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να εκδοθεί στον ΑΦΜ του αιτούντος, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους κωδικούς ΤΑΧΙSnet με τους οποίους θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση.

Για τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα:

  • O αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων
  • Tο ποσό/αξία της συναλλαγής
  • O ΑΦΜ και η επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης

 

Τι γίνεται αν διαμένω σε πολυκατοικία ή κτίσμα πολλαπλών κατοικιών και καταβάλλω τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων;

Στην περίπτωση αυτή καταχωρούνται, επιπρόσθετα των ανωτέρω, τα εξής στοιχεία:

  • Ο αριθμός απόδειξης εξόφλησης των κοινοχρήστων ή του ειδοποιητηρίου πληρωμής
  • Το ΑΦΜ του διαχειριστή/εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας
  • Ο αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος
  • Το ποσό των κοινοχρήστων που αναλογεί στον δικαιούχο

Τονίζεται ότι, ακόμη και αν ο κάθε ένοικος υποβάλει αίτηση, για να πληρωθεί θα πρέπει πρώτα ο διαχειριστής να διαμορφώσει το προφίλ πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας.

 

Τι πρέπει να δηλώσουν οι διαχειριστές  των πολυκατοικιών στην εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης;

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
  • Τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει
  • Τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της πολυκατοικίας
  • Τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης
  • Το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

 

Τι πρέπει να γίνει αν δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος στην πολυκατοικία;

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των ενοίκων ποιανού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή ή εκπροσώπου) θα αναλάβει τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής. Κατόπιν, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.

 

Πότε μπορώ να κάνω αίτηση για το επίδομα θέρμανσης;

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους από τις 16 Νοεμβρίου ώστε να λάβουν το σχετικό επίδομα από το κράτος. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 15 Δεκεμβρίου.

 

Πότε θα λάβω το επίδομα θέρμανσης;

Έως τις 10 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν προκαταβολικά όσοι έλαβαν το επίδομα θέρμανσης το προηγούμενο έτος. Με την κατάθεση των τιμολογίων αγοράς καυσίμων, θα λάβουν το υπόλοιπο επίδομα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2021.

Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν το επίδομα οι νέοι δικαιούχοι, τα νοικοκυριά δηλαδή που θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.