Αλλαγές στις αγορές από το εξωτερικό μέσω διαδικτύου: Πώς μεταβάλλεται ο ΦΠΑ; - Zerorisk
The value of safety in Finance Services.
16587
post-template-default,single,single-post,postid-16587,single-format-standard,bridge-core-2.7.1,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Αλλαγές στις αγορές από το εξωτερικό μέσω διαδικτύου: Πως μεταβάλλεται ο ΦΠΑ;

 

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο 2138/2021 της ΑΑΔΕ, ενόψει του νέου πλαισίου της ΕΕ, από 1η Ιουλίου 2021 πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στις αγορές προϊόντων από το εξωτερικό. Οι αλλαγές αυτές αφορούν νέους κανόνες και υποχρεώσεις που απορρέουν από το φόρο προστιθεμένης αξίας (Φ.Π.Α.) για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών.

Τι αλλαγές προκύπτουν σχετικά με τον ΦΠΑ στις αγορές από το εξωτερικό;

Από 1η Ιουλίου 2021, όλες οι εισαγωγές δεμάτων θα επιβαρύνονται με τον ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα προορισμού. Ταυτόχρονα, προκειμένου όλες οι εισαγωγές αγαθών να υπόκεινται σε φόρο προστιθεμένης αξίας, καταργείται η απαλλαγή ΦΠΑ για εισαγωγές αγαθών αξίας έως του ποσού των 22 ευρώ που ίσχυε προηγουμένως και εφαρμόζεται ο ΦΠΑ της χώρας προορισμού ανεξαρτήτως της αξίας του αγαθού.

Σε ποια προϊόντα και αγαθά αφορούν οι αλλαγές;

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ αφορούν σε όλον τον τομέα των εισαγωγών αγαθών που αποτελούν αντικείμενο εξ αποστάσεως πωλήσεων (e-commerce), ανεξαρτήτως χρηματικής αξίας.

Τι σημαίνει αυτό για όσους αγοράζουν προϊόντα από χώρες του εξωτερικού με τελικό προορισμό την Ελλάδα;

Ο Έλληνας καταναλωτής που αγοράζει από καταστήματα εξωτερικού, θα επιβαρύνεται με το συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος που διαμένει στην Ελλάδα παραγγείλει ένα προϊόν αξίας 20 ευρώ, π.χ. από την Κίνα, το προϊόν θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ και συγκεκριμένα με συντελεστές 24%, 13% και 6%, σε αντίθεση με παλαιότερα όπου δε θα υπήρχε επιβάρυνση.

Αντίστοιχα, αν κάποιος που μένει στην Ελλάδα παραγγείλει ένα προϊόν π.χ. από την Ουγγαρία ανεξαρτήτως αξίας, όπου ισχύουν συντελεστές φορολογίας 27%, 18% και 5%, το προϊόν δεν θα επιβαρυνθεί με τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται στη χώρα αποστολής, αλλά με τον ΦΠΑ που ισχύει στην Ελλάδα και άρα με συντελεστές 24%, 13% και 6%.

Γιατί αποφασίστηκαν οι αλλαγές στις αγορές από το εξωτερικό;

Απόρροια της ραγδαίας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, μέχρι σήμερα πολλές χώρες με τεράστιο όγκο εισαγωγών διαφόρων δεμάτων έχαναν πολλά έσοδα. Με την εφαρμογή του ανωτέρω πλαισίου, τα έσοδα από τις φορολογικές επιβαρύνσεις δεν καταλήγουν πλέον στα ταμεία των χωρών που πραγματοποιούνται οι εξαγωγές-αποστολές, αλλά στα ταμεία της χώρας προορισμού. Κατά συνέπεια :

  • Η ΕΕ εισπράττει ΦΠΑ και δασμούς για όλα τα προϊόντα που εισάγονται στα κράτη-μέλη της, είτε αφορούν χαμηλής αξίας εμπορεύματα είτε και πιο ακριβά,
  • Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών διέπεται από ίσους όρους,
  • Καταπολεμώνται οι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των κλάδων του ηλεκτρονικού εμπορίου και των παραδοσιακών καταστημάτων,
  • Δημιουργείται ένα δίκαιο περιβάλλον λειτουργίας μεταξύ των επιχειρήσεων της Ε.Ε. και των πωλητών εκτός Ε.Ε. και
  • Στοχοθετείται η πρόληψη και καταστολή της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής.