Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας-ατυχημάτων - Zerorisk
The value of safety in Finance Services.
16342
post-template-default,single,single-post,postid-16342,single-format-standard,bridge-core-2.7.1,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας-ατυχημάτων

 

Από 22/01/2021 τέθηκε σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του e- ΕΦΚΑ για την διαδικασία χορήγησης επιδόματος ασθένειας-ατυχήματος. Πιο συγκεκριμένα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr)  οι ασφαλισμένοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν ηλεκτρονικά αίτηση για την λήψη επιδόματος χωρίς να χρειάζεται πλέον να βρεθούν αυτοπροσώπως στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Πριν την υποβολή της αίτησης του ασφαλισμένου, στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΗΔΙΚΑ Α.Ε.» συμπληρώνεται ηλεκτρονική βεβαίωση ανικανότητας εργασίας από τον θεράπων ιατρό του ασφαλισμένου λόγω ασθένειας ή ατυχήματος. Έπειτα ο εργοδότης του ασφαλισμένου μέσω της υπηρεσίας θα εισέρχεται για επιβεβαίωση των στοιχείων και την συμπλήρωση της χρονικής περιόδου αποχής του εργαζομένου από την εργασία του. Η ηλεκτρονική αίτηση των ασφαλισμένων υποβάλλεται εντός προθεσμίας οκτώ (8) μηνών από την ημερομηνία αναγγελίας της ασθένειας από το γιατρό στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επεξεργασία της αίτησης είναι η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων (η ιδιότητα, αν πρόκειται για μισθωτό αυτοαπασχολούμενο, ελεύθερο επαγγελματία ή συνταξιούχο εργαζόμενο, Α.Φ.Μ.,   ο αριθμός λογαριασμού (ΙΒΑΝ)στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η καταβολή κλπ). Το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ θα ελέγχει την ορθότητα όλων των στοιχειών των ηλεκτρονικών αιτήσεων αφού ο ασφαλισμένος έχει εισέλθει στην πλατφόρμα με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). Ακολούθως θα εκδίδεται η εγκριτική απόφαση της ηλεκτρονικής αίτησης και θα πραγματοποιείται η καταβολή των επιδομάτων ασθένειας-ατυχήματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αιτούντων ασφαλισμένων.

Σε πρώτη φάση στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας εντάσσονται οι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Θα ακολουθήσουν οδηγίες για τους ασφαλισμένους των υπόλοιπων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον e-Ε.Φ.Κ.Α.

 

Σύνδεσμος e-efka: https://www.efka.gov.gr/el/epidoma