22 Φεβ Επιδότηση παγίων δαπανών: νέο μέτρο οικονομικής στήριξης
Με σκοπό την περαιτέρω στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, θεσπίζεται το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με την επιδότηση παγίων δαπανών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά είχαν και αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα το προηγούμενο έτος καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν. Η επιδότηση παγίων δαπανών χορηγείται έως και τις 30 Ιουνίου 2021 και αφορά μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1 Μαρτίου 2020 και 30 Ιουνίου 2021. Η ενίσχυση αυτή είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
Σημαντικό κριτήριο επιλογής των επιχειρήσεων είναι η μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30 % σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το μέγεθος της ενίσχυσης δεν ξεπερνά το 70 % των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών. Εξαίρεση αποτελούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπου η ενίσχυση δεν ξεπερνά το 90 % των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών.
Το μέγιστο συνολικό ποσό της ενίσχυσης δεν υπερβαίνει τα 3 εκ. ευρώ ανά επιχείρηση. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως πρόκειται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης. Είναι πιθανό να μη χορηγείται ενίσχυση σε επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Παρόλα αυτά, μπορεί να χορηγηθεί ενίσχυση σε πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις που ήταν ήδη σε δυσκολία στις 31 Δεκεμβρίου 2019, με την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και ότι δεν έχουν λάβει βοήθεια διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης.
Το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίσει τις «πάγιες» δαπάνες που θα επιδοτηθούν σε κάθε επιχείρηση. Πάγια δαπάνη θα είναι η μισθοδοσία, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι λογαριασμοί νερού, τηλεφώνων και ρεύματος, τα ενοίκια κ.λπ. Δεν θα είναι οι επιταγές που πρέπει να καλυφθούν, οι επενδυτικές δαπάνες, οι φόροι και οι τόκοι αλλά και ούτε οι δόσεις των δανείων.
Σε αναμονή της ΚΥΑ για την διευκρίνιση όλων των αναγκαίων πληροφοριών.