Πώς αμείβεται η απασχόληση κατά τις επίσημες και άλλες αργίες;
The value of safety in Finance Services.
15984
post-template-default,single,single-post,postid-15984,single-format-standard,bridge-core-2.7.1,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
αμοιβή αργίες

Πώς αμείβεται η απασχόληση κατά τις επίσημες και άλλες αργίες και Κυριακές;

 

Οι εορτές των Χριστουγέννων έχουν φτάσει και οι απορίες σχετικά με την απασχόληση και την αμοιβή κατά τις επίσημες αργίες είναι πολλές, τόσο από την πλευρά των  εργαζομένων όσο και των εργοδοτών.

Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας ποιες είναι οι επίσημες-υποχρεωτικές αργίες βάσει νόμου.

1) 25Η Μαρτίου

2) Δευτέρα του Πάσχα

3) 15η Αυγούστου

4) 25Η Δεκεμβρίου

5) 26η Δεκεμβρίου (59635/1063,19-12-2017)

6) 1η  Μαΐου (Ν.4468/2017)

Η αμοιβή για την εργασία σε αυτές τις ημέρες διαφοροποιείται για τους μισθωτούς και τους ημερομίσθιους ως εξής: για τους πρώτους –αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό- όσοι εργάζονται πενθήμερο προσαυξάνεται το ημερομίσθιό τους κατά 75%, ενώ για εξαήμερη απασχόληση ισχύει 1 ημερομίσθιο + 75% του ημερομισθίου, ή 1 ρεπό + 75% του ημερομισθίου.

Εκτός όμως από τις υποχρεωτικές αργίες υπάρχουν και οι αργίες κατ’ έθιμο, οι οποίες ισχύουν βάσει κανονισμού για τον δημόσιο τομέα, τις Τράπεζες αλλά και αρκετές άλλες επιχειρήσεις. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

1) 01/01 (Πρωτοχρονιά)

2) 06/01 (Θεοφάνεια)

3) Καθαρά Δευτέρα

4) Μεγάλη Παρασκευή

5) 28η Οκτωβρίου

6) Πεντηκοστή (Αγίου Πνεύματος)

7) Τοπικές εορτές

Σε περίπτωση απασχόλησης κατά τις παραπάνω ημέρες η αμοιβή εξαρτάται από τον αν λειτουργεί η επιχείρηση ή όχι. Εάν αυτή παραμείνει κλειστή δεν οφείλει τίποτα στο προσωπικό. Σε περίπτωση λειτουργίας αυτοί που εργάζονται συνηθίζεται να αμείβονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι υπόλοιπες υποχρεωτικές αργίες, δηλαδή με 75% προσαύξηση στο ημερομίσθιο.

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμα. Όλα τα παραπάνω που αναφέραμε ισχύουν για την περίπτωση που η ημέρα της αργίας θα πέσει σε εργάσιμη. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή πέφτει σε Σάββατο( για την εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή) ή Κυριακή; Ας δούμε και αυτό αναλυτικά.

Αργία που πέφτει Σάββατο (για απασχόληση από Δευτέρα έως Παρασκευή)

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται κάτι επιπλέον της προσαύξησης της αργίας. Οι ημερομίσθιοι όμως δικαιούνται ένα επιπλέον ημερομίσθιο πέραν των 6 που είναι ήδη κατοχυρωμένα από την πενθήμερη απασχόληση.

Αργία που πέφτει Κυριακή

Οι μεν έμμισθοι και πάλι δεν δικαιούνται τίποτα επιπλέον. Οι δε ημερομίσθιοι δικαιούνται ένα επιπλέον ημερομίσθιο ΚΑΙ 1 επιπλέον ημέρα ανάπαυσης. Τέλος, όλοι οι εργαζόμενοι σε μία τέτοια περίπτωση δικαιούνται να λάβουν και επιπλέον προσαύξηση 75% των αποδοχών τους λόγω Κυριακής.